ANTENES CAMUFLADES!


El divendres 13 de novembre es va descobrir al barri dels Ametllers un nou i ocult perill per la nostra salut a pocs metres de casa. Sobre la coberta de la caseta de Telefònica del C/Joan Rebull i camuflada sota l'aparença d'una xemeneia, s'ha instal·lat una antena de recepció i emissió de telefonia mòbil.

Recent acabada d’instal·lar, alguns veïns es van adreçar a aquesta associació, preocupats pels possibles efectes perniciosos que poden tenir per la salut dels seus fills les radiacions electromagnètiques que produeixen aquestes antenes. De fet, tot i que no són ionitzants (no arriben a la temperatura necessària per alterar molècules de cèl·lules vives), generen una calor que podria perjudicar la nostra salut i també se'ls atribueix que poden alterar els nostres ritmes biològics (com el del son-vigília) i que l'organisme humà pot deixar de produir melatonina (hormona i anticancerigen alhora), ja que, com es genera de nit, aquestes radiacions poden inhibir la seva formació.

Què diu l’Ajuntament?

Lamentablement, aquest matí ens hem assabentat que el dia 24 de juliol de 2009, la Junta de Govern Local va aprovar la llicència ambiental i la de l’obra. En cap cas, ni als veïns que viuen a les immediacions, ni a aquesta associació, se’ns ha donat coneixement d’aquest expedient per tal que poguessin efectuar les al·legacions que consideréssim convenients. Teníem entès que l’Ajuntament de Cambrils havia desenvolupat un conveni amb el consorci Localret de la Generalitat per decidir exactament on es podia acceptar la instal·lació d'aquests aparells, intentant fer coincidir la instal·lació d’aquests emissors d’ones electromagnètiques amb els llocs que determina el POUM que es poden posar sense riscos per la salut de la població. Resulta obvi que el lloc on s’ha instal·lat no és un lloc idoni, doncs davant l'absència de certeses científiques de si aquests emissors perjudiquen o no la salut, l’ajuntament ha de fer prevaldre el principi de prudència i autoritzar la seva instal·lació en llocs allunyats de la població i no a escassos metres del domicili dels veïns, com s'ha fet.

Què farem ara?

Avui dilluns 16 de novembre, sense més dilació, ens hem posat en contacte amb el regidor de l’àrea de desenvolupament urbà i habitatge i ens ha confirmat que ens rebrà dimecres vinent, a les nou del matí. En aquesta reunió mirarem d’exposar-li els nostres punts de vista i també de cercar solucions més ‘positives’ que les adoptades fins ara per part del consistori.

Amb la informació obtinguda, convocarem una assemblea de veïns per a debatre el conflicte que s’ha generat amb l’autorització d’instal·lació d’aquesta polèmica antena de telefonia mòbil i, després, adoptarem les mesures que considerem pertinents.