LA CREACIÓ D'UN CONSELL CONSULTIU DE SEGURETAT ÉS UN DELS OBJECTIUS MARCATS EN LA PRIMERA REUNIÓ DE TOTES LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE CAMBRILS

Imatge de la reunió de les associacions de veïns de Cambrils ahir al vespre
Anna Fargas REVISTA CAMBRILS


Nou associacions de veïns de Cambrils van respondre ahir al vespre al centre Les Basses a la crida que va fer l'Associació de Veïns del Molí de la Torre. L'objectiu d'aquesta reunió era presentar-se entre elles i mirar quins problemes comuns podien tenir per poder defensar-los tots junts.El nombre d'associacions assistents va ser un èxit, ja que de les 12 associacions que van convocar a través de la llista d'entitats de l'Ajuntament se'n van presentar 9. A més cal destacar que alguna associació que no apareixia a la llista però que s'havia assabentat de la reunió també va decidir assistir, com és el cas de l'Associació de Veïns de l'Eixample Platja. Les associacions de veïns assistents van ser la dels Ametllers, del Molí de la Torre, de la urbanització Tàrraco, de Nou Cambrils, del Regueral, de l'Eixample Platja, del Barri Antic i del Barri Antic de la Platja. A part també van assistir dos representants de l'Associació de Propietaris de Vilafortuny, que uneix 7 associacions de veïns de diferents urbanitzacions de Vilafortuny. Lídia Aguirre –secretària de l'Associació de Veïns del Molí de la Torre– va ser l'encarregada de contactar amb la resta d'associacions i va explicar que "la gent amb qui vaig parlar es va mostrar molt il·lusionada". Per tant, en la propera reunió convocarà tant els assistents d'aquesta com de la resta d'associacions que no van poder assistir. La reunió va ser conduïda per Maria Dolors Sabata –vicepresidenta de l'Associació de Veïns del Molí de la Torre–, Lídia Aguirre i dos vocals de la junta de la mateixa associació. Tot i que immediatament després de presentar els punts van decidir crear un espai més participatiu col·locant les cadires de forma que tothom es pogués veure les cares.En l'inici de la reunió els representants de l'associació del Molí de la Torre van explicar que a partir de les mostres de suport que van viure amb el problema de la pancarta (recordem que l'associació va ser multada per penjar una pancarta en la concentració veïnal del passat 6 d'octubre per reclamar més seguretat, tot i que després la multa va ser retirada) van decidir conèixer les altres associacions de veïns de Cambrils per tal d'unir-se quan es trobessin amb problemes comuns.

Els problemes comuns

Seguidament, Maria Dolors Sabata va presentar els temes que la seva associació considerava importants i que podien afectar més d'una zona. Els temes proposats van ser els següents: les zones de Cambrils que tenen escoles pateixen problemes de trànsit en les entrades i sortides dels alumnes, des del Molí de la Torre es va proposar un bus escolar; el problema de les zones blaves, per al qual van proposar una solució similar a la de Salou, on es dóna 150 hores gratuïtes d'aparcament als habitants; el mal manteniment de la riera de Maspujols, per a la qual demanen una canalització, i com a darrer punt van presentar el tema de la inseguretat ciutadana. Una vegada presentats els punts, les associacions es van presentar entre elles i van començar a exposar els casos particulars de cada zona. Per tal de reconduir la reunió es va acordar que aquesta només tindria sentit si se centraven en alguns problemes comuns i buscaven solucions aquell mateix dia. La seguretat i el problema de zones blaves i aparcaments van ser els punts comuns que van decidir treballar aquell vespre.

Consell Consultiu de Seguretat i solucions per les zones blaves i els problemes d'aparcament

Les dues accions que les associacions van decidir emprendre en aquesta reunió van ser sol·licitar a l'Ajuntament la formació d'un Consell Consultiu de Seguretat de Cambrils i demanar a l'Ajuntament solucions pel problema de les zones blaves i l'aparcament. Pel que fa a la seguretat, les associacions van estar d'acord que el problema no era només atrapar el lladre, sinó també quin tractament rebia una vegada havia estat detingut i què es podia fer per evitar que els lladres vinguin fins a Cambrils.El representant de l'Associació de Veïns del Barri Antic "El Portal" va afegir que a més a més faltaven efectius, ja que, segons va dir, quan es patrullava a les urbanitzacions els efectius ja no arribaven en una altra zona com podia ser el Barri Antic. Totes les associacions van estar d'acord en el punt de la falta d'efectius tant de Guàrdia Civil com de Mossos d'Esquadra i van reconèixer la tasca de la Policia Local, ja que creien que estan cobrint mancances que no els pertoquen i van coincidir que en el tema de la seguretat estan ajudant molt.

El president de l'Associació de Veïns dels Ametllers va proposar demanar a l'Ajuntament el que ja diu el reglament, és a dir, crear un Consell Consultiu de Seguretat de Cambrils on hi pogués assistir un representant de cada associació de veïns, ja que d'aquesta manera podrien consensuar la seguretat entre tots. Tot i que les associacions es van mostrar poc esperançades amb les respostes que l'Ajuntament dóna als seus problemes van decidir donar un vot de confiança i esperar que si es forma el Consell Consultiu sigui per treballar en profunditat el problema de la seguretat.

Pel que fa al problema de les zones blaves i de l'aparcament, totes les associacions es van sentir afectades. El representant de l'Associació de Veïns de l'Eixample Platja va fer incís en el problema de l'aparcament a la zona de la Platja i li van donar suport els veïns d'"El Portal", que afirmen que al Barri Antic també pateixen aquest problema.

Les associacions van estar d'acord que la solució al problema d'aparcament no és crear pàrquings de pagament i que a mesura que passa el temps aquest problema es va agreujant. Per tant, van decidir que el segon punt que presentaran a l'Ajuntament serà demanar solucions per tal de resoldre el problema de les zones blaves i l'aparcament.

Reunions cada sis mesos

Les associacions de veïns van valorar molt positivament aquesta primera reunió i van decidir realitzar-la cada sis mesos. Es va decidir que cada associació presentarà uns temes que consideri comuns per tal de poder resoldre'ls entre tots en aquestes reunions i que els problemes propis de cada associació es resoldran en les seves reunions internes com s'ha fet fins ara. Tot i això es va acordar que si hi ha algun tema excepcional o si alguna associació pateix un problema important que necessiti el suport de la resta, es podria convocar una reunió extraordinària quan sigui necessari. Per aquesta raó, es va passar un full on totes les associacions van donar les seves dades de contacte per poder agilitzar les comunicacions.

Desavinences entre els representants de la Comunitat de Propietaris de Vilafortuny i l'Associació de Veïns dels Ametllers

Tot i els problemes particulars de cada zona que podien confrontar algunes associacions, es va respirar un clima de cordialitat, ja que els unien objectius comuns. Però es va viure un moment de tensió entre la Comunitat de Propietaris de Vilafortuny i l'Associació de Veïns dels Ametllers quan els primers van decidir abandonar la reunió tot i deixar clar que donaven el seu vot a tot el que es pogués acordar en aquella reunió. El problema entre la comunitat i l'associació responia a motius anteriors a la reunió, quan en formar-se l'Associació de Veïns dels Ametllers aquesta es va negar a ser inclosa dintre la Comunitat de Propietaris de Vilafortuny i haver-los de pagar una quota.

Quan els representants de la Comunitat de Propietaris de Vilafortuny van haver marxat, el representant dels Ametllers va explicar i disculpar el seu comportament davant dels assistents a la reunió, que van manifestar la idea que l'objectiu d'aquesta reunió era resoldre els problemes comuns i que, després d'acceptar les disculpes, el que havien de fer era seguir amb l'esperit de buscar solucions.