L'ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA (ARE) DE CAMBRILS


Plànol de l'ARE de Cambrils aprovat el passat mes de setembre per la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat

L’àrea residencial estratègica (ARE) és l’altre tema que ens preocupa. Es tracta d’un projecte urbanístic de 2.067 habitatges que la Generalitat preveu fer al nostre municipi, a l’espai comprès entre els barris del Molí de la Torre i els Ametllers i que en principi s’anuncia com una bona oportunitat per aconseguir equipaments com la seu de l’INEF, un centre cívic o una residència pública per a la tercera edat.

D’aquests 2067 habitatges, la meitat serien habitatges de protecció. Dins d'aquest apartat n'hi hauria de quatre tipus: 388 habitatges de protecció oficial de règim general, 129 habitatges de protecció oficial de règim especial, 310 habitatges de preu concertat i 207 habitatges de preu concertat català.

El preu d’aquests habitatges, que tindrien una superfície mitjana d’entre 60 i 72 m2 i un preu, segons el Pla Director Urbanístic, que oscil·laria des dels 102.000 € pels de major protecció fins els 250.000€ dels de menor protecció. Pel que fa a l’habitatge lliure, d’uns 72 m2, podria costar uns 285.000 € aproximadament.

Recordem que molts dels dubtes han sorgit, sobretot, perquè les AREs s’han desenvolupat a corre-cuita i sense la informació i participació ciutadana que creiem que hauria de tenir una actuació d’aquesta importància. Un dels motius de queixa majoritària que ens ha arribat a l’associació, ha estat que el Pla Director Urbanístic de l’ARE de Cambrils contempla construir edificis de fins a 8 pisos, inclosa la planta baixa. Això ens preocupa molt perquè suposaria plantar una muralla de totxos que ofegaria el límit entre el nostre barri i la nova ARE, i que disfiguraria molt l’harmonia actual dels Ametllers i del Molí de la Torre.

D’altra banda, no veiem clar que es puguin construir 2.067 pisos en un moment de crisi econòmica que ha aturat gairebé la construcció i venta de nous habitatges i més quan sembla que els preus dels habitatges lliures construïts a Cambrils podrien arribar a descendir el 2009 un 30% respecte els de l’any 2007 i alguns d’aquest pisos de l’ARE, tot i ser de protecció, podrien tenir preus similars als del mercat lliure.

Això que diem, és un missatge per a navegants, perquè un bon assessorament econòmic podria provocar que l’actual majoria de propietaris dels terrenys, que són els que s’hi juguen molt perquè hauran de pagar el cost de la urbanització, finalment decideixin que no els compensa l’aventura i facin marxa enrere.

En qualsevol cas, avui una representació de la Junta Directiva de l’associació de veïns ens hem reunit amb l’alcalde de Cambrils per escoltar i fer-nos escoltar i li hem demanat que vingui a fer una xerrada-col·loqui amb els veïns dels Ametllers per exposar-nos el punt de vista del Govern municipal i les modificacions que s’ha compromès a fer al projecte que hi ha actualment dibuixat, per fer-lo compatible amb la normativa urbanística municipal. L’alcalde ha accedit a venir el dia 11 de desembre, a les 20 h, al centre cívic de Vilafortuny.

El dia 15 de desembre, a les 20h farem una assemblea veïnal al centre cívic de Vilafortuny i decidirem, a la vista de la informació aportada per l’alcalde, quina ha de ser la postura que adoptem com a veïns i com a part afectada.

Junta Directiva de l’AV Els Ametllers